Vier redenen om niet te investeren in video

Twee weken geleden schreef ik nog een artikel met drie redenen waarom video jouw bedrijf kan helpen. Maar video helpt niet altijd. Soms adviseren wij klanten om (nog) niet te beginnen aan video. Overweeg je video? Hier vier situaties waarom video je investering niet waard kan zijn.

1: Je moet kiezen: video of …

Maar weinig startups hebben een gigantisch kapitaal. Het eerste jaar is een investeringstijd en de echte winst moet nog komen. Toch is het enthousiasme daar en alle opties worden overwogen. Je denkt: ‘video helpt! Dan leert men ons kennen’. Dat is juist. Maar als je kapitaal beperkt is, kan het geld dat wordt gestoken in video niet besteed worden aan je service, nieuwe website of SEA. Je service nog niet helemaal op orde? Zorg eerst dat je net zo betrouwbaar en kwaliteitsgericht bent als dat je in je video wilt gaan communiceren. Laat video nooit ten koste gaan van je dienst of product.

2: Je hebt nog geen ‘plan de campagne’

Je hebt het geld en bent enthousiast geworden van wat andere bedrijven doen met video. Dat wil je ook. Leuk! Maar je hebt nog geen marketingfiguur in dienst. Veel meer met je video dan ‘op je website zetten’ kom je niet en je wilt er ook niet meer tijd of geld in steken. Dan raden wij af om te investeren. Een video helpt niet om je website populairder te maken of opeens de bezoekers te trekken die je graag wilt hebben. Helemaal als je een tijdsgebonden video wilt (met een belangrijke mededeling of productpresentatie) en vervolgens geen levende marketing hebt. Dan is jouw beeldverhaal niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. En dat zou zonde zijn van de investering.

”Goedkope video? Grote kans op een goedkope uitstraling van je bedrijf.”

3: ‘Doe maar de goedkoopste’

Vergelijk de portfolio’s van de bedrijven, ga in gesprek en onderhandel. Maar ga nooit zomaar voor de goedkoopste optie. Video is met recht een investering. Een doeltreffende video haalt uw prospects over tijdens die belangrijke presentatie. De kwaliteit van die video weerspiegelt je bedrijf. Goedkope video? Grote kans op een goedkope uitstraling van je bedrijf. Natuurlijk: probeer af te dingen (dat blijft een leuk spel) en vraag altijd naar een uitgebreide prijsspecificatie.

4: Tekst! Praten! Informatie!

Veel marketing bestaat voor een groot deel uit effectieve teksten. Niet gek dat je als marketingafdeling dan ook veel informatie kwijt wilt door het gesproken woord of titels. Maar film is een heel ander medium: show, don’t tell. Het laatste dat je moet willen is een saaie video die een kijker maar gauw weer wegklikt voordat hij in slaap valt. Niet zo veel vertrouwen in de effectiviteit van audiovisuele communicatie? Laat je overtuigen & geef het script uit handen of blijf bij je specialisatie. Video is meer dan een geavanceerde powerpoint. Een een video waar je niet echt van overtuigt bent ga je ook niet maximaal inzetten.

 

Zo. Vier situaties wanneer je niet moet gaan investeren in video. Heb jij nog een toevoeging? Reageer gerust! En als je twijfelt over de inzet van video: wij praten graag verder over wat video voor uw bedrijf kan doen. Met een bak koffie. En als het kan een koekje. Of gewoon via Skype!

Follow me

Frank van Wijhe

Eigenaar van FormatF Productions en op elk vlak actief. Vind FormatF vooral mooi werk en leeft op bij elke kans om een verhaal te mogen vertellen. Contact opnemen? Dat kan altijd!
Mail naar frankvanwijhe[at]formatf.nl of bel naar 06 12 12 84 78
Follow me