‘’De Littekens van Lyme’’ #1: Waarom Lyme een docu verdiende

De teek is een ogenschijnlijk willekeurig insect. Het zoemt niet om je oren als je wilt slapen, noch hangt het eng in een web voor je deur. Waarom zouden we een hele docu maken over dit beestje? Omdat elk jaar het aantal meldingen van besmette tekenbeten toeneemt. En omdat er een omstreden discussie is rondom de behandeling van de ziekte die zelfs tot in de tweede kamer is gevoerd: de kranten stonden tijdelijk vol met kleine berichten over Lyme. Kleine berichten, want de ernst van de zaak wordt door de ingewikkeldheid van de discussie vaak niet gezien. Een ernstigheid die wij wel de moeite waard vinden.

Controversiële ziekte

Deze Ziekte van Lyme is een relatief onbekende ziekte die nog steeds in contraverse staat. Vanwege de algemeenheid van de eerste symptomen (hoofdpijn, vermoeidheid) wordt de ziekte vaak niet herkend. In de prestatiecultuur van tegenwoordig klachten van alledaagse orde. De bacterie die echter in het lichaam zit is een multisysteem bacterie, die kan komen in het lichaam waar hij wil. Zodra Lyme zich heeft genesteld ontstaat een gigantische variëteit aan klachten: verlamming, geheugenverlies, kapotte zenuwen, chronische vermoeidheid, cognitief falen etc. De teek als drager valt echter niet te bestrijden. Toch groeit de aanwezigheid van de teek en vormt het een steeds grotere bedreiging voor de maatschappij.

”De ziekte van Lyme is zo mysterieus en omstreden geworden waardoor de patiënt sneller neigt naar zelfdoding, dan naar volhouden en hopen op genezing.”

Je hebt het niet, want het bestaat niet

Door het gehele land zijn doktoren hard bezig om meer te begrijpen van deze ziekte. Onder andere in Apeldoorn en Nijmegen wordt er dagelijks hard werk verricht om behandeling gerichter en effectiever te maken. Het probleem ligt dan ook niet direct in het werk van deze artsen, maar aan de voorkant: erkenning. De Ziekte van Lyme wordt in de medische wereld wel erkend, maar tot op zekere hoogte. Veel patiënten blijven klachten houden. Dit hebben ze een naam gegeven: chronische Lyme. Nederlandse medici zeggen echter glashelder: dat is onzin. Dat resulteert in onvoldoende budget en onvoldoende aandacht voor behandeling en preventieve maatregelen. Tegelijkertijd is er een burgerinitiatief dat alternatieve behandelingen propagandeert, die door anderen weer door kwakzalvers wordt afgezet. Artsen, patiëntenverenigingen en politiek leggen de schuld allemaal bij de ander. De laatste die er iets mee opschiet? De patiënt zelf.

”Artsen, patiëntenverenigingen en politiek leggen de schuld allemaal bij de ander”

Dodelijke onzekerheid

De Lymepatiënt bevindt zich in een bijzonder kwetsbare positie. De discussie begint al bij de diagnosestelling en eindigt niet bij de behandeling. Zit het tussen mijn oren? Wat komt van Lyme, wat komt van iets anders? Ben ik goed getest en behandeld? Zelfs bij succesvol behandelde patiënten gaan deze vragen in sommige gevallen niet meer weg. En het is deze onzekerheid die een patiënt tot wanhoop kan drijven. De ziekte van Lyme is zo mysterieus en omstreden geworden waardoor de patiënt sneller neigt naar zelfdoding, dan naar volhouden en hopen op genezing. Signalen dat er misschien wel degelijk iets flink mis is. Kan regulier medisch Nederland zich het nog wel veroorloven om de ziekte af te schilderen als een modeziekte?

FormatF is achter de bovenstaande vragen gegaan in een diepgravend onderzoek dat heeft geresulteerd in de documentaire ‘’De Littekens van Lyme’’, die gratis te bekijken is op YouTube. Bekijk hieronder de trailer:

Follow me

Frank van Wijhe

Eigenaar van FormatF Productions en op elk vlak actief. Vind FormatF vooral mooi werk en leeft op bij elke kans om een verhaal te mogen vertellen. Contact opnemen? Dat kan altijd!
Mail naar frankvanwijhe[at]formatf.nl of bel naar 06 12 12 84 78
Follow me