De kracht van Film

De Oscartijd is weer voorbij en de winnaars zijn bekend. Gravity is het grote technische hoogtepunt, Leonardo is wederom gepasseerd (deze keer terecht) en 12 Years a Slave is de beste film van het jaar. En zelden zijn wij het zo roerend eens met de Beste Film Oscar. Want deze film is een perfect voorbeeld waarom filmverhalen belangrijk zijn.

Je zou het haast verwachten als je de trailer ziet: de boodschap over hoe slecht de blanke is geweest in je gezicht geduwd, een mooie voice-over die de tijd van slavernij even uit de doeken doet en een mooie heldhaftige ontsnapping. Maar gelukkig niets van dit alles. Ondanks dat het een film is, voelt 12 Years a Slave als de rauwe werkelijkheid.

Werkelijkheid

Of het nu werkelijk zo allemaal gebeurd is, weten we niet zeker. Dat het een afspiegeling is van een bizarre tijd durven we wel met zekerheid aan te nemen. En dat Solomon heeft bestaan is zelfs nog zekerder. Maar dat is niet van groot belang: het gaat om de kijker. Solomon had de kijker kunnen zijn en daarmee wordt je de gehele film lang geconfronteerd met je eigen rechtvaardigheidsgevoel. Je wilt je spullen terug, je wilt de slavendrijver afschieten, je zou de zweepslagen niet overleven… waar blijft de cavalerie? Dit kan toch niet? Echt wel. En het gebeurt vandaag de dag nog steeds.

12-years-slave

Michael Fassbender en Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave

Dankbaarheid

En deze spiegelfunctie van 12 Years is een van de belangrijkste van Film in het algemeen. Tuurlijk, iedere film heeft weer een ander doel. Als wij The Avengers kijken (een uiterst vermakelijke film) dan zullen we simpelweg de film gaan quoteren en er lol mee hebben. Maar kijken we een film met échte mensen en thematiek, dan zullen we er van leren. 12 Years leert dankbaarheid. Leert dat principes, geloof en een ijzeren wil je laten overleven. Niet de spullen, niet het geld. Want zelfs met dat geld blijf je meewaaien met alles wat je overkomt. Je laat je overwinnen, omdat je je mee laat slepen in andermans gevecht in het behoud van je materie. Solomon overleeft door ongezien te blijven, zijn geest gezond te houden en te blijven wachten tot het juiste moment. Geen heldendaden, geen veiligheid door bezit: simpelweg overleven.

Persoonlijke belevenis

Nu is de film er niet zomaar gekomen. Door hard werken van talloze mensen is dit verhaal op zo’n krachtige manier op het doek gekomen. En door het harde werken van de mensen achter de schermen zijn er nu massa’s mensen die dit belangrijke verhaal gaan bekijken. Mensen die (ook al is het slechts lichtelijk) anders de bioscoop weer uitlopen. Die misschien wel net zoals ik een stukje dankbaarder zijn geworden. En dat maakt 12 Years a Slave méér dan een film. Het is een uiterst persoonlijke en leerzame belevenis. Roll, Jordan, Roll.

Frank van Wijhe

 

Follow me

Frank van Wijhe

Eigenaar van FormatF Productions en op elk vlak actief. Vind FormatF vooral mooi werk en leeft op bij elke kans om een verhaal te mogen vertellen. Contact opnemen? Dat kan altijd!
Mail naar frankvanwijhe[at]formatf.nl of bel naar 06 12 12 84 78
Follow me